içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Festival ve Tanıtım Günleri Yarışı

Festival ya da tanıtım günleri. Özellikleri kentlerin tanıtılması ve Kamuoyu gündemine taşınması için başvurulan yöntemlerden birisidir. Gerçekten çok da iyi oluyor. O kentin ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel yönleri ön plana çıkıyor ve farklı kent insanları tarafından tanınmış oluyor.

     

Bazı kentlerin çoklu STK’ları dernekleri, vakıfları vs. fazla olunca ve üst çatıları olan federasyonları ya da konfederasyonları etkisiz olunca hatta iyi ve etkili örgütlenme yapmamış olunca çok başlılık ortaya çıkmakta ve karmaşalara yol açmaktadır. Bir kent adına festival ya da tanıtım günleri organize edebilmek için o kentin valisi tarafından onay alınması, o ilin belediyesi ve ilgili kurumları tarafından bileşen veya çözüm ortağı olunması gerekmektedir.

     

Bir bakıyorsun bir kentte dernekler kendi öz işleyişleri kapsamında çeşitli etkinlikler organize ediyorlar. Federasyonlar ayrıca farklı etkinlikler organize ederler. Hele hele o kentin farklı birkaç federasyonu, derneği ya da farklı bir başka örgütü varsa onlar da ayrı ayrı etkinlikler organize ederler. Bu bazan öyle fazla olur ki neredeyse bir yarışa döner. O dernek yaptı ben de yapayım. O federasyon yaptı ben de yapayım. Yok o iyisini yapamadı ben daha iyisini yapayım vb… Bu bir yarış halinde sürüp gider. Hani halk yararına yarışmak ve halka dair bir şeyler üretmek ve kentlerini çevreye tanıtmak çok güzel durum ancak bu yarışmalar sadece örgütlerinin ekonomisini düzeltmek, bir başka örgütü ekarte etmek ya da siyasi bir ikbal uğruna vb. duruma dönüştüğünde anlamsız kalıyor. Ha bir de kimi etkinliğe vali katılır, kimine katılmaz. Kimine belediye başkanı katılır kimine katılmaz. Kimine kurumlar katılır kimine katılmaz. Kimi katılımcı insan kitlesi bulamazken kiminin alanı dolar taşar. Bu durumlar da dernekler arasında prestij farklılığı oluşturur.    

     

Bir başka durum da kentler arası yarıştır. İşte şu ilin tanıtımı şöyle güzel oldu. Bu ilin tanıtımı hiç te iyi olmadı. O il şu ünlü sanatçıyı getirdi de bu ilin hiç mi sanatçısı yok? Bu ve buna benzer birçok olumsuz yakıştırmalar ve gereksiz karşılaştırmalar.

     

Yani büyük kentlerde festivaller ve tanıtım günlerinin çok da amaca hizmet etmediğini düşünüyorum. Neden diye sorarsanız? Düşünün ki bir kentin tanıtım gününde başka bir kentin ürünü tanıtımı yapılan kentin ürünüymüş gibi halka sunuluyor. Tanıtım günlerinin en sorunlu durumudur bu. Bu konuda çok şikâyet alınıyor. Hatta dikkat ediyoruz, her farklı kent etkinliğinde hep aynı tezgahların açıldığını ve aynı iş yerlerinin satış yaptığını görüyoruz. Tezgâh ve iş yeri aynı ama tabela, etkinlik yapılan ilin tabelası oluyor. Aslında bu da halkın kandırılması demektir ve tüketicinin yanıltılmasıdır.

     

Bu kadar karmaşaya neden olacak etkinliklere valiliklerin bir planlama yapması ve her önüne gelenin etkinlik yapmasının önlenmesinin daha sağlıklı olacağını ve o kentin kültürünün, ürünlerinin kullanılması ve bulundurulmasının sağlıklı olacağını düşünüyorum.

     

Yarışmak güzel ama amaca hizmet eden yarışmaların olması daha doğal olanıdır.

     

Yarışmak güzel ama ekonomik kaygılar için değil prestij için yarışmak daha iyidir.

     

Yarışmak güzel ama birbirimizi yemeden, kırmadan, dökmeden yarışmak daha doğru olanıdır.

     

Yarışmak güzel ama kıskançlıklarla, çekememezliklerle değil, birbirimizi onore ederek hatta destekleyerek yarışmak daha mükemmel olanıdır.

     

Yarışmak doğaldır ama köyünüze, ilçenize, ilinize, bölgenize ya da ülkenize hizmet etmek ve yararlı projeler üretmek için yarışın.

 

Bu yazı 5320 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum