içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

BİR ŞEHRİN TOPLUMSAL HAFIZASI “SAFFET KAYA

Şimdi bir şehir düşünün orada, çok uzakta.Taa Serhat’ta!

 

  Adı eski,şanı eski ama kendi yeni il olmuş kâdim bir şehir.O şehri lütfedip il yapmışlar amma,tabii bir ilde olması gereken hiçbir şey yok.Bizim oralarda evlat büyüyüp evlenip kendisi bir ev kurmak için baba evinden ayrılır ya, aynı onun gibi. Ne altyapı var, ne doğru düzgün okul ne de bunlara dair bir umut.Bırakın bütün bunları, o çiçeği burnunda ile gitmek için yol da yok, içecek su da!Üniversite mi? Hâk getire.Koymuşlar sizi sınırda bekçi olarak,il yaptık ya daha ne istiyorsunuz dercesine!

Ee öyle kalacak değil ya efendim,vardır mutlaka bir beklenen.Kendini o şehre, O şehrin insanlarına adayacak bir yiģit mutlaka çıkacaktır bir yerlerden.Ünlü Amerikalı yazar ve motivasyon konuşmacısı Anthony Robins diyor ki; müthiş bir adanmışlık yoksa muhtemelen müthiş bir başarıda yoktur.

 

Tarihler 1995 yılını gösterdiğinde,bu toprağın bağrından çıkmış, gençlik yılları bu topraklarda geçmiş ve hayata dair kazandıklarını bu memlekete bir vefa borcu olarak gören bir yiğit düşüyor yollara. Parolası hizmet şiarı memleket olan bir yiğit. Saffet Kaya!

 

Kazakistan’da Almata Üniversitesi’nde iyi bir ekonomik eğitim almış, o genç yaşına rağmen Türkiye’de iyi bir sanayici ve iş insanı olmayı başarmış birisi. Aynı zamanda o zaman İstanbul’un en büyük ilçesi olan Bakırköy’de Anavatan Partisi’nin ilçe başkanlığı görevini yürüten genç bir siyasetçi.

 

Kendisine dönemin birçok siyasi Partisi’nden ve o dönem seçildiği Doğru Yol Partisi genel başkanının İstanbul milletvekilliği teklifine rağmen, bunu elinin tersiyle iterek eğer parlamentoya gireceksem kendi doğduğum büyüdüğüm toprakların vekili olarak gireceğim diyerek, o vefa duygusu ile kendisini o çiçeği burnunda yeni il olmuş memleketine emanet eden bir isim.

 

Ardahan kendisini gururla Türkiye Büyük Millet Meclisi 20.döneminin ve Türkiye’nin en genç vekili sıfatıyla parlamentoya gönderirken, bu gencin bu güzel kâdim şehrin makus talihine bir son vereceğine son derece inanıyor ve güveniyordu. Yani karşılıklı bir güven ilişkisiydi bu. 90’lı yıllar ülkece zor geçse de, Ardahan ve Ardahan’lı için her zaman bir ümit vardı.

 

Parlamentoya gönderdiği vekilini ilk önce meclis idare amiri olarak karşısında gördüğünde,geleceğe dair umutları daha da bir artmıştı insanların.Bu genç adam başaracaktı.O dönem devlet her tarafa yetişemiyordu belki ama milletine söz vermişti bu genç vekil. Ardahanlı o dönem gördü her ay bir bakanın şehirlerine geldiğini. Cansiperane çalışan o genç vekil her ay memleketine davet ettiği, çoğu zamanda rica minnet zorla getirdiği bakanların ve heyetlerinin bütün masraflarını kendi cebinden karşılayıp, bir yandan yatırımlar için kapı açarken, bir yandan da memleketinin tanıtımını yapmak adına Ardahan’a has bir sekilde gelenleri misafir ediyor, yediriyor, içiriyor kendi cebinden yöresel hediyeler alıyordu. Üniversitenin temelleri onun çabaları sonucu nihayet atılmıştı o yıllarda . Bugün dahi tamamlanan birçok proje zamanında Sayın Saffet Kaya’nın çabaları ile projelendirilmiş temelleri atılmış ve inşaatına başlanmıştı.

 

Herşeyden daha önemlisi İnsan ayrımı yapmaksızın çalışıyordu bu genç vekil. Belki de siyaset hayatı boyunca hiç oy almadığı birçok köye, kendi cebinden masraflarını karşılamak suretiyle su getiriyordu,köprüler kuruyordu. Hatta bir defasında hiç suyu olmayan, suyunu hayvanlar vasıtasıyla uzaklardan taşımak zorunda olan bir köyümüze, o köyden bir tek oy almamasına rağmen kendi cebinden sondaj çalışmasını başlatmış, birçok kere denenmesine rağmen suya ulaşılamadığı için, sondaj firmasının bile umudunu kestiği bir yerde Sayın Saffet Kaya’nın ısrarlı tutumu sayesinde ve yine cebinden koyduğu ek bütçe ile son denemede suya ulaşılıyor ve köyün susuz geçen bir tarihi bu sayede son buluyordu. Yine aynı şekilde Köprüler yollar ve daha birçok hizmet kendisi ile birlikte geliyordu. Bu sayede bir şehrin kendi ne olan özgüveni artıyor ve ben de varım demeye başlıyordu.

 

Bugün geldiğimiz noktada hâla milletvekili seçildiği 1995 yılından itibaren, 25 yıllık zaman dilimi içinde saat ve mesai faktörü olmaksızın, her arayanın telefonuna çıkan, her ihtiyacı olanın ihtiyacına cevap vermeye çalışan, yolu düşeni en iyi şekilde misafir edip ağırlayan bir Saffet Kaya var.

 

Bu durum Sayın Saffet Kaya’nın bir şehrin toplumsal hafızasında yerini almasının,küçüğünden büyüğüne, gencinden yaşlısına herkesin bizim Saffet Kaya diye bilmesinin mümessibidir.

 

Ve sonuç olarak 90’lı yıllarda Ardahan’ın umudu olan o genç vekil bugün, tüm ülkenin doğusundan batısına herkesin tanıdığı, siyasetçisinden bürokratına, normal bir vatandaştan entellektüeline kadar herkesin fikir teatisinde bulunduğu, düşüncelerine ve fikirlerine başvurduğu bir devlet adamı oldu. Ve şu an mecliste olmamasına rağmen memleketinin insanı için ilk günkü heyecan ve şevkle çalışmaya ve insanına faydalı olmaya devam ediyor.

 

Dipnot olarak da şunu eklemek istiyorum, Ardahan’ın ve Ardahan’lının Sayın Saffet Kaya’dan istedikleri bu kadarla sınırlı değil. Aktif siyaset ve Ardahan kendisini ve hizmetlerini bekliyor.

 

Ülkemizin ve dünyanın büyük bir sınavdan geçtiği, pandemi ile mücadelenin,kurtuluş mücadelesine döndüğü bu dönemde, herkesin kurallara icabet etmesi dileğiyle, herkese sağlıklı günler dilerim.                                        

                                        

         

Bu yazı 62118 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum