içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Fidanları Miniklere Emanet Ettik

Türkiye'nin en kaliteli 100 yılda ancak yetişebilen sarıçam ormanlarını korumak, yaşatmak gelecek kuşaklara güçlü ormanlar bırakmak için çıktığımız yolda binlerce değerimizin adına fiden dikerken hayallerimizin gerçeğe dönüşme  noktasında bir dizi mutluluklar yaşadık.

Ormanların Kardeşliği Platformunun başlattığı her köye  bin fidan kampanyası çerçevesin Pilot bölge Ardahan'ın  Göle ilçesinde organize edilen ağaç bayramı etkinliği hafızalara kazındığı için hiç unutulmayacak

Yeşile, doğaya, ağaçlara ilginin artması aylardır çalışması sürdürülen fidan dağıtım töreninde sevgiyle yaklaşıp benimde bir dikili ağacım olsun diye heyecan katan, 66 bin fidanı toprakla buluşturmak için çaba gösteren bütün duyarlı hemşehrilerime ve bizimle birlikte fidanları diken minik öğrencilere de selam olsun.

Topluma ağaç ve orman sevgisi aşılamak, fidan dikme alışkanlığı edindirmek, çevre anlayışının gelişmesine katkı sağlamak amacıyla her fidanı dikerken öğrencilere teslim ettiğimizde kurumaması  için sürekli sulayacağı için söz veren öğrenciler gözlerimizi ıslattığını söylemeden geçemeyeceğim.

Diktiğimiz fidanlar üreten, keşfeden, gelenekleriyle beslenen, farklılıkları zenginlik bilen, çağın yenilik ve teknolojilerine hükmeden, evladımız ile birlikte büyüyecek. olması en büyük mutluluktur diyebilirim. Bu çalışmaların devamında fidan dikme kültürü gelişirse her köyde bir orman alanı yaratılabiliriz.
İki Mutluluğu Bir Den Yaşamak.

2007 yılında Göle orman İşletme Müdürlüğü kapatılınca açılması için imza önderliğimde başlatılan kampanya sonucunda İşletmenin açılması bir zafere kazanmış bir komutan kadar beni çok mutlu etmişti.

İkinci mutluluğum ise bazı şeyleri dünya kadar para harcarsınız ama yapamazsınız.

Bir fidan dikme geleneğini unutulmayacak, derin iz bırakan Göle'de fiden dağıtım töreninde orman deposunda dikilen ilk fidana benim adımın yazıldığı plakanın asılması çok mutlu etmiş, gözlerimi yaşarmıştı.

Akabinde  her köyde yaptığımız fidan dikme törenlerinde  adıma fidan dikilmesi dünyanın en mutlu insanı yapmıştı. Derler ya gözüm açık gitmez öyle bir mutluluk.

En önemlisi yaşayan ve ölen değerlerimiz adına fidan dikerken bir vefa borcunu öder gibiydik.
Gelelim gerçeklere Fidan Dikmeyi Öğrenmeliyiz

Orman köylüsü olmamıza rağmen fidan dikmeyi bilmeyen bir toplum olarak  fidan dikme törenlerinde ormancıların fidan dikerken verdiği seminerleri izlerken kendimizi sorgulamak için yeni bir fırsatı yakalamıştık.

Platform olarak fidan dikme kültürünü aşılamak için yoğun çaba gösterildi. Çünkü  bir fidanı poşetinden çıkarıp 17 saniye'de toprakla buluşturulmadığınız zaman  o fidanın kılcal damaları kurur ve o fidan doğmadan ölür.
Bir örnek vereciğim; 2019'da Türkiye'de 81 İlde 11 Milyon fidan dikildi. Ama kaçı yetişti bilinmez
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 11 Kasım'da gerçekleştirilen fidan dikme etkinliğinde Çorum'da, 1 saat içinde 303 bin 150 fidan dikimiyle rekor kırıldı haberine çok üzüldüm. Çünkü kurallarına göre dikilmezse çoğu kuruyup gidecek. Dolayısıyla çok fiden dikmek yerine, bilinçli bir şekilde  koruyacağımız ve yaşatacağımız kadar fidan dikilmeli.
Platformun bilim kurulu üyelerinin verdiği bilgi ışığında ormanları bilimsel korumanın ve fidanlaşmaya gidilmesi için bütün toplumun sahiplenmesi kanaatine vardık.
Ormanlarımızın 75'ni Kaybetmiş
Şimdi bir asır'dır sahiplenmediğimi ve korumadığım için Devlet tarafından kesilen, Mütahitler tarafından katledilen, kaçakçılar tarafından para karşılığı kesip götürülen sarıçam ormanlarımızın 75'ni kaybetmiş durumdayız.
Sarıçam Ormanların %75’i Yaşlanmış
Bilerek veya bilmeyerek yok oluşunu seyrettiğimiz ve yerine fidan dikip çoğaltmadığımız sarıçam ormanlarının Türkiye Raporunda Sarıkamış. Göle, Şenkaya ve Ardahan yalnızçam ormanlarının %70 'i yaşını doldurmuş durumda. Yani 30 veya 40 yıl içerisinden yaşından dolayı çok sayı'da Ormanlarımızı kaybetmeyle karşı karşıyayız.

Bundan sonra bilim adamlarının ışığında yapacak panellerle yaşlanmış ormanlarımızı nasıl gençlendiririz tartışmalarını başlatırsak başarılı olabiliriz.

Ormanların Kardeşliği Platformu Türkiye'deki Sarıçam ormanların tartışmaya açarak  ihale yoluyla  mütahitlere verilen ihalelerin iptalini  sağlamış, ağaçların vinçle kesilmesini ve kaçakçılardan korunması için gizli kamere gibi bir sürü projeye hayata geçermiş durumda.
Yoksulluğun kuşattığı bir memlekette adam ya odun getirip ısınacak yada soğutan donup ölecek. Bu nedenle  devlet insanların ısınması  için kömür vermelidir.

Ormanları korumak iy iyi yöntemi toplumsal bilinci geliştirmek için bölgede  yaşayanlar bir gönüllü komite kurup Ormanların bakım ve temizlemede kesilen ağaçları tek tek kontrol ederse, Ormanlar üzerinde oynanan oyunların önü kesilir.

Her kesim öncesi Orman kesim dosyaları Muhtarlara getirildiğinde yine o komisyon olursa ağaç kesimlerinde şartlar ortaya konulduktan sora kesim dosyası imzalanırsa kontrol altına alınır ve o zaman zayiatlar çok aza iner.
Ormanları tek  kişi tek kurum tek derneğin koruması mümkün değildir. Bu toplamsal bir meseledir. Bu noktada herkesin duyarlı olması lazım
 

Bu yazı 9134 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum