içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Corona Paniği Dünya Tekstil Üretimini Türkiye’ye Kaydırabilir

80’i aşkın ülkede toplumsal sağlığı tehdit eden ve trajik ölümlere yol açan Corona virüs sürecinde İstanbul Saniyeci ve Yatırımcı işadamları derneği İSİYAD Yönetim danışmanlığı firması gibi çalışıp Milli ve yerli üretim yapan üyelerini sürekli takip edip maske ve dezenfekte gibi ürünlerin üretilmesini önerdi.
Daha sonra Maske ve dezenfekten üreten üyelerimizin elindeki ürünleri Türkiye ve yurtdışı pazarlamalarına yardımcı oldu. 
İSİYAD Başkanı Cemal Çoban, Başkan vekili Turgut Tarlığ ve Yönetim kurlu üyeleri İSİYAD üyelerini fabrikalarını gezerek moral vermeyi ihmal etmediler
Bir gazeteci gözüyle Corono virüs sürecini anlatmaya çalışacağım 
(Covid-19) haberleri gündemi yoğun bir şekilde meşgul ederken Bu durum hem kuruluşları, hem çalışanlarını, hem de iş yapış şekillerini önemli bir biçimde etkiliyor. 
Türkiye Corono Virüs’ten karlı çıkabilirmi? Salgının etkileri ekonomide, sosyal yaşamda, eğitimde nasıl olacak? Hangi iş kolları yükselişe geçecek, hangi meslekler kaybolacak? Endüstri 4.0 geliyor ve yeni bir çağ başlıyor. 
Koronavirüs salgını birçok alanda dünyayı yeni bir düzene doğru hızla sürüklediği günümüzde İş dünyası, insanlarla birlikte ekonomiyi de evlere kapatan korona virüs krizinden kurtulmak için çıkış çözümlerine odaklandığını hepimiz biliyoruz. 
Virüsün hasarını azaltma yollarını arayan ekonominin aktörleri, çıkışın hızlı karar alıp fırsat olan yeni alanlara yönelmekten ve nakit akışını iyi yönetmekten geçtiği noktasında önemli mesajlar verirken iş dünyası yenidünyada yeni ekonomi çıkış hayallerin kurdular.
 Dünya ekonomilerini zor durumda bırakan koronavirüs sonrası Bilim insanları, tedavi edici ilaç ya da aşının perakende satışa çıkmasının en az 12-18 ay arasında olabileceğini düşünüyor. 
İşte bu Belirsizliğin hakim olduğu bu dönemde Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) dünyanın koronavirüs salgınını ekonomik olarak atlatmasının yıllar süreceği uyarısında bulunuyor.  şirketler de yeni politikalarıyla hem çalışanlarını hem müşterilerini virüsten korumaya çalışıyor.
Corona virüsün dünya genelinde yarattığı etkinin ilk aşamasını yaşanılırken, bazı şirketler çalışanlarına “felaket ödemesi” adını verdiği ücretli izin ücretsiz izin verirken, bazıları seyahat yasağı getiriyor.
Dünya’nın hazırlıksız yakalandığı 'Korona virüs sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Belki de bu dönüşüm dünyada yeni bir çağın başlangıcı olacak. Bu dönemlerde dijital para birimlerinin daha çok hayata gireceği ve yeni iş alanları oluşacak. 
Büyük plazalar belki yerlerini paylaşım esaslı sanal ofislere bırakacak. Tüm bu süreçler bazı mevcut iş alanlarını yok ederken, beraberinde yeni iş alanları oluşturacak. 
Dünyada şu anda tedarik zinciri kırıldı, lojistik ve uluslararası taşımacılık oldukça zor bir döneme girdi. İşsizlik oranlarının hızla artacağı, bankaların yüklerinin fazlalaşacağı, toplumsal kaygıların büyüyeceği ve hükümetlerin ciddi olarak zorlanacağı puslu bir döneme girdiğimizi söylemek mümkün' 
Beklenmeyen bir durumdu yabancı müşteriler ve iç piyasa tedirginleşti. Bununla beraber bu tedarik zincirinin arkasında otomotiv sektörü, enerji fiyatları ciddi anlamda düşüşe geçti.  
Borsadaki ciddi düşüşler öncelikle enerji sektöründe kendini gösterdi. Ardından turizm ve ulaşım sektörleri, lojistik, gayrimenkul ve sigortacılık değer kaybetti. 
Virüs krizinin devam etmesi halinde "Bu gidişle küçük esnafın yüzde 40'ı kepenk kapatmak zorunda kalacak"
Dünya çapında etkisini sürdüren ve küresel manada ekonomiyi olumsuz etkileyen Corona virüs, tekstil sektöründeki satışları da durma noktasına getirdi. Birçok ülke ile sınırların kapatılması sebebiyle Siparişler. Beklemeye alındı
Yurtdışındaki tüm gümrük kapıları kapanması ve kargoların gönderilememesinden dolayı zor günler geçiren tekstil sektörü, hükümet tarafından kendilerine destek verilmesi bekliyor.
 Bu anlamda Sn. Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 'Ekonomik istikrar kalkanı destek paketi'nin küçük esnafı da kapsaması özellikle esnafın Sigorta, bağkur, vergi, eleman maaşı, masraflar çeki, senedi olan vs giderlerin altından kalkmakta zorluk çekiliyor. "Ay sonunda ne yapacaklarını, çekleri nasıl döneceklerini bilemiyorlar" Artık Esnaf günlük olarak dönmekte zorluk çekiyorlar.
Corona Paniği Dünya Tekstil Üretimini Türkiye’ye Kaydırabilir
Sevindirici haber ise Sosyal medya’da Corona virüsünün etkisi altına aldığı Çin’de üretim yapan birçok giyim firması üretimi Türkiye’ye aktarma amacıyla görüşmeler yürütüyor. 
Hazır giyim imalat sektöründen yetkililer 2 milyar dolarlık yeni sipariş almayı beklediklerini söylentisi hayata geçerse tekstil sektörüne moral kaynağı olabilir.
Pek çok marka belli bir tarihe kadar evden çalışma modeline geçiş yaptı. Türk tekstil sektörü, ev tekstili başta olmak üzere örme, dokuma gibi işler artık evde yapılıyor. 
Bu nedenle Türkiye tekstil sektöründe büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanırsa içinde bulunduğumuz durumdan çıkacağımızı düşünüyorum.
 

Bu yazı 5146 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum