içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Bir Anadolu Beyi Saffet Kaya

Bazı cümleleri yazmak zordur.

Bir insanı, bir gönülü, bir değeri yazmak çok daha zordur. Çünkü bilirsiniz ki ne kadar güzel bir yazı yazarsanız yazın bir taraf mutlaka eksik kalacaktır.


Ama buna rağmen insanoğlu güzeli konuşmak, güzeli düşünmek, güzeli anlatmak ve güzeli yazmayı daima arzu eder. Çünkü insanoğlunun fıtratında iyi ile hemhal olmak vardır.


O yüzden bize düşen iyi olmak, iyilerle olmak onların duasını almaktır.


Anadolu’da bir dua vardır, dedelerimizin, ninelerimizin bizler için o mübarek dudaklarından dökülen  “Allah iyilerle karşılaştırsın” sözü aslında bu satırların muhatabının biz gençlere büyüklerin kabül olmuş dualarından biri dersek sanırım mübalağa etmiş olmam.


Babam, Sivas Kangal ilçesinde on yıl Doğruyol partisi İlçe başkanlığı yaptı. Babamın siyaset tecrübesi, yetişme tarzı ve beşeri münasebetleri biz çocukları için her daim ilham kaynağı oldu, sadece etrafına değil biz evlatlarına karşı da her zaman merhamet ve adelet sahibi olan babamın bütün bu meziyetlerinin yanında en belirgin özelliği “Otoriter” bir insan olmasıydı.


Eskiler insan övme işini pek sevmez. Eğer bir insan övülecekse Büyük meziyet sahibi olması lazım gelir. Yaşadığı topluma, o toplumun insanlarına malı ile canı ile fedakarlık yapan insan her türlü övgüyü hak eder.


Eğer istikametiniz sağlamsa insanoğlu bir şekilde aynı duyguları ve düşünceleri paylaştığı bir çok insan ile bir şekilde kesişiyor.


Saffet Kaya ismini İlk kez Babam’dan duymuştum.
Bizim etrafta sürekli gördüğümüz bir insan değildi ama pek sık meclislerde adı geçerdi. Babamın kendisinden muhabbetle bahsetmesi hep dikkatimi çekmişti.


Hani Şair der ya. “Annenin olmadığı her yer Gurbettir” Bir vesile yolumuz gurbete düştü ve gençlik dönemlerimizde adını çok sık duyduğum ve hiç unutmadığım kıymetli büyüğüm Saffet Kaya ile Ankara’da mülaki olduk.

 

Onun daha gençlik dönemlerinde millete ve memlekete olan sevgisi ve fedakarlığını yakından öğrenme fırsat buldum. Memleketi olan Ardahan’ın insanlarına karşı ilgisi ve hizmet aşkı takdire şayandı. Milletvekilliği ve elindeki bütün imkanları hemşehrileri için hiç tereddüt etmeden fedakarca kullanması Saffet ağabeyin aslında ne kadar özel bir insan olduğunu bir ders niteliğinde hepimize anlatıyordu.


Eğer Saffet ağabey gibi bir gönül insanı tercih hakkını siyasetten yana değil de ticaretten yana kullanmış olsaydı belki bugün Ülkenin ekonomik anlamda en önemli isimlerinden biri olacaktı.


Bütün bu nimetleri elinin tersi ile iterek Allah rızası için hizmet etmeyi kendine şiar edinen baba dostum Saffet ağabey yaşantısı ile biz gençlere örnek bir devlet adamı portresi çizmiş oldu.


Bizim kültürümüzde insanlar yüzüne karşı övülmez. Ama bir toplum kendisi için fedakarlık yapan insanları, kendine hizmet eden insanları unutursa vefasızlık olur.


Saffet Kaya hayatı boyunca iyi bir insan, iyi bir kul olma yolunda kendince büyük mücadeleler vermiş bir gönül adamıdır.


Onun gittiği yol hakkın ve hakikatın yoludur.
Biz gençlere her daim tavsiyeleri ve nasihatlarını önemsiyor, onun tecrübelerinden istifade etmeyi da bir görev addediyoruz.


Yazımın başında belirtmiştim.


Gönül adamlarını yazmak zordur ve ne yazsak eksik kalır.
Saffet ağabeyi hakkıyla yazamamış olabilirim ama onun hakkını hemşehrileri layıkıyla verecektir.


Baba dostum Saffet Kaya ağabeyimin ömrü bereketli olsun, her daim onun bilgi ve tecrübelerinden istifade etmeye devam edeceğiz.

Mimar 
​​​​​​​​Cengiz GÖKAY

Bu yazı 106963 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum