içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Göcük depremi yıldönümü, AFAD’ın önemini gündeme getirdi
Gölcük depreminde binlerce insanımızın yaşamını yitirmesi sonucunda, afetlere karşı daha etkili önlemler alma mecburiyeti gerektirmiştir. Bundan dolayıdır ki, ülkemiz genelinde olduğu gibi, Ardahan’da da AFAD kurumuna önem verilmiş ve gerekli olanaklara kavuşması sağlanmıştır. AFAD kurumu 23 yıl önce şimdiki konumda olsaydı, can kayıpları o kadar yüksek olmazdı. Milyonları yasa boğan Gölcük depreminin üzerinden tam 23 yıl geçti. 18 bin 373 kişinin yaşamını yitirdiği, 48 bin 901 kişinin yara aldığı deprem 17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de gerçekleşmişti. 45 saniye süren 7,4 şiddetindeki deprem İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir, Yalova, Zonguldak’ta da can kayıplarına sebep olmuştu. Binlerce binanın yıkıldığı, iş yerlerinin kullanılamaz hâle geldiği depremin yıldönümünde ise uzmanlar beklenen İstanbul depremini hatırlatarak, ivedilikle gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.
 
ÇOK CAN KAYBETTİK
                 
Kocaeli Gölcük merkez üslü 17 Ağustos depreminde Meclis Araştırmaları Raporu’na göre 18 bin 373 kişi yaşamını yitirirken, 48 bin 901 kişi yaralandı ve 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 ev ve 42 bin 902 iş yeri ise kullanılamaz hale geldi.
 
RESMİ OLMAYAN RAKAMLARA
 GÖRE CAN KAYBI DAHA FAZLA
               
Resmî olmayan bilgilere göre; yaklaşık 50 bin kişi yaşamını yitirirken ağır ve hafif olmak üzere neredeyse 100 bin kişi yaralandı. 133 bin 683 bina çöktü ve yaklaşık olarak 600 bin kişi sokakta kaldı. 16 milyon insansa depremden farklı seviyelerde etkilenmişti. Meclis Araştırmaları Raporu’na göre, İstanbul’da 981, Bolu’da 720, Bursa’da 268, Eskişehir’de 86,  Sakarya’da 3 bin 891, Yalova’da 2 bin 504, Zonguldak’ta ise 3 kişi Kocaeli Gölcük’te meydana gelen deprem nedeniyle yaşamını yitirdi. Depremin gerçekleştiği yer Kocaeli Gölcük’te ise 9 bin 477 kişi vefat etti. 
AFAD İl Ardahan Müdürü Değişman, ilimizde afetlere
 müdahale etme imkanlarına sahip olduklarını bildirdi 
                 
17 Ağustos Gölcük depremi ile yaşanan çok sayıda can kayıpları, ülkemiz genelinde Afet ve Acil Durum kurumunun önemini gündeme getirirken, bu kurumun tam manasıyla güçlendirilmesi halinde, deprem, yangın ve sel gibi afetlerde yaşanan kayıpların büyük ölçüde önleneceği bilinen bir gerçektir. Makamında ziyaret ettiğimiz Ardahan Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Nuri Değişman, ilimizde afetlere müdahale etme imkanlarına sahip olduklarını bildirmesi memnuniyet verici olmuştur. AFAD’ın kuruluşu ve faaliyet alanları;  
İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri ile Birlik Müdürlükleri
 (1) İllerde, il özel idaresi bünyesinde, valiye bağlı il afet ve acil durum müdürlükleri kurulur.
Müdürlüğün sevk ve idaresinden vali sorumludur.
(2) İl afet ve acil durum müdürlüklerinin görevleri şunlardır:
a) İlin afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirlemek.
b) Afet ve acil durum önleme ve müdahale il planlarını, mahalli idareler ile kamu kurum ve kuruşlarıyla işbirliği ve koordinasyon içinde yapmak ve uygulamak.
c) İl afet ve acil durum yönetimi merkezini yönetmek.
ç) Afet ve acil durumlarda meydana gelen kayıp ve hasarı tespit etmek.
d) Afet ve acil durumlara ilişkin eğitim faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak.
e) Sivil toplum kuruluşları ile gönüllü kişilerin afet ve acil durum yönetimi ile ilgili akreditasyonu yapmak ve belgelendirmek.
f) İl ve ilçe düzeyinde sivil savunma planlarını hazırlamak ve uygulamak.
g) Afet ve acil durumlarda, gerekli arama ve kurtarma malzemeleri ile halkın barınma, beslenme, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak gıda, araç, gereç ve malzemeler için depolar kurmak ve yönetmek.
ğ) İlgili mevzuatta yer alan seferberlik ve savaş hazırlıkları ile sivil savunma hizmetlerine ilişkin görevleri ilde yerine getirmek.
h) Yıllık bütçe teklifini hazırlamak.
ı) İl kurtarma ve yardım komitesinin sekretaryasını yapmak.
i) Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer maddelerin tespiti, teşhisi ve arındırması ile ilgili
hizmetleri yürütmek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
j) Başkanın ve valinin vereceği diğer görevleri yapmak.
(3) Müdürlüklerin harcamaları, il özel idarelerinin bütçelerine bu amaçla konulacak ödenekten
yapılır. Harcamalarda, İl Özel İdaresi Kanununda il genel meclisi ve il encümenine verilen
yetkiler vali tarafından kullanılır. Müdürlüklerin personel harcamaları ve personel ile ilgili diğer
harcamaları Başkanlık bütçesinden karşılanır.
(4) İl afet ve acil durum müdürlükleri ile birlik müdürlüklerinin norm kadro ilke ve standartları,
Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Başkanlıkça belirlenir. Başkanlıkça belirlenecek norm kadro ilke ve standartlarına uygun olarak bu müdürlüklerin kadrolarının ihdası, iptali ve değişikliği ile
geçici iş pozisyonu vizesine ilişkin işlemler, il özel idarelerinin tabi olduğu hükümler çerçevesin
de yürütülür. Ancak, il özel idarelerinde kadrolarının ihdası, iptali ve değişikliği ile geçici iş pozisyonu vizesine ilişkin olarak İl Genel Meclisine verilmiş olan yetkiler, bu müdürlükler açısından
valiler tarafından kullanılır ve bu müdürlüklerin kadroları, il özel idarelerinin kadro cetvellerinde ayrı bir bölüm halinde gösterilir.
(5) Afet ve acil durum il müdürü ile diğer personelin ataması vali tarafından yapılır.
Bu yazı 7833 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum