içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Son 20 yılın en güçlüsü! Jeomanyetik fırtına 'Kuzey Işıkları'nı Türkiye'ye getirdi

Güneş'te meydana gelen patlama, ABD'nin Charlotte kentinde son 20 yılın en güçlüsü olarak kaydedilen bir jeomanyetik fırtınaya neden oldu. Dünyanın farklı noktalarında ortaya çıkan Kuzey Işıkları, Trabzon'un Ortahisar ilçesinde de görüldü. Fırtınanın elektrik şebekelerini, navigasyonu, radyo ve uydu operasyonlarını bozabileceği belirtiliyor.

Son 20 yılın en güçlüsü! Jeomanyetik fırtına 'Kuzey Işıkları'nı Türkiye'ye getirdi
Haberi Sesli Dinle

Güneş'te 10 Mayıs'ta güçlü bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından yaşanan manyetik fırtına sonucu, dünyanın birçok yerinde kutup ışıkları ortaya çıktı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NO) tarafından yapılan açıklamada, Güneş yüzeyindeki patlamalardan dolayı 2005'ten bu yana ilk kez bu şiddette "Jeomanyetik Fırtına" görüldüğü bildirildi. Bilim insanları, bu tür şiddetli güneş fırtınalarının nadir olduğunu ve genellikle Güneş aktivitesinin en yüksek olduğu dönemlerde gerçekleştiğini belirtiyor.

NASA, Güneş'teki büyük patlamanın fotoğrafını yayınladı

NAVİGASYON, RADYO VE UYDU OPERASYONLARI BOZULABİLİR

Şiddetli fırtına büyük olasılıkla 2 gün içinde dünyayı etkisi altına alacak. Fırtınanın iletişimi olumsuz yönde etkileyebileceği, elektrik şebekelerini, navigasyonu, radyo ve uydu operasyonlarını potansiyel olarak bozabileceği söyleniyor.

Trabzon'da bazı vatandaşlar Kuzey Işıklarını izlemek için sahile koştu

KUZEY IŞIKLARI TRABZON'DA

Öte yandan; yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu Kuzey Işıkları da ortaya çıktı. İngiltere, İrlanda, Rusya ve Slovakya'da görülen Kuzey Işıkları, Türkiye'de ise Trabzon'un Ortahisar ilçesinde görüldü.

Tarih: 11-05-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum