içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan’ın tahriklerine yanıt: Muhatabımız da dengimiz de değil

Yunanistan’ın tahrik ve provokasyon kokan politikalarının ibretle takip edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birilerinin etekleri altına saklanarak özgürlük de olmaz, kalkınma da olmaz, onurlu duruş da sergilenemez” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan’ın tahriklerine yanıt: Muhatabımız da dengimiz de değil
Haberi Sesli Dinle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ege’de Yunanistan’ın provokasyonlarına ilişkin “Yunanistan bizim ne siyasi ne askeri ne ekonomik olarak muhatabımız da dengimiz de değildir, olamaz. Birilerinin etekleri altına saklanarak özgürlük de kalkınma da olmaz, onurlu duruş da sergilenemez” dedi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen kabine toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

 

TEHLİKELİ BİR OYUN: Biz dünyada savaşları, krizleri sonlandırmak için samimi gayret sarf ederken komşumuz Yunanistan’ın her tarafı buram buram tahrik ve provokasyon kokan politikalarını ibretle takip ediyoruz. Yunanistan bizim ne siyasi ne askeri ne ekonomik olarak muhatabımız da dengimiz de değildir, olamaz. Yunan siyasetçileri kışkırtarak üzerimize salanların asıl niyetlerinin ülkemizin vaktini, enerjisini dağıtarak büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası programımızı engellemek olduğunu gayet iyi biliyoruz. Ancak bu, hem Yunan siyasetçiler hem Yunan devleti hem Yunan halkı hem de onları kukla gibi kullananlar bakımından tehlikeli bir oyundur. Daha geçtiğimiz ağustosta 100. yılını kutladığımız zaferlerimizin Yunan halkına ve yöneticilerine ödettiği bedelleri hatırlatmakta fayda görüyorum.

HENÜZ HESABINI VERMEDİLER: Kısır siyasi hesapları uğruna ülkesini siyasi, askeri ve ekonomik olarak işgale uğratan Yunan yöneticiler bunun hesabını er geç en başta kendi halkına vermek mecburiyetinde kalacaktır. Türk askerinin süngüsünün önünden kaçtığı günleri unutturmaya çalışıp bebekleri, çocukları, kadınları ve yaşlıları hunharca öldürdüğü Tripoliçe Katliamı gibi hadiseleri zafer günü olarak kutlayanlar henüz tarih önünde bunların hesabını vermediler. Aynı zihniyetin bugün Akdeniz’de, Ege’de botlarını batırarak ölüme terk ettiği hatta taammüden katlettiği çocukların ve tüm masumların hesabı da elbet bir gün sorulacaktır. Birilerinin etekleri altına saklanarak özgürlük de kalkınma da olmaz, onurlu duruş da sergilenemez.

BİZİM SEVİYEMİZE ÇIKARMAYA YETMEZ: Yunanistan’ın dört bir yanına yapılan işgal görünümlü yabancı askeri yığınaklar bizi değil asıl Yunan halkını rahatsız etmelidir. Yunanistan’ın gelecek çeyrek asrını ipotek altına alan, bedeli mutlaka ödetilecek ekonomik ve siyasi angajmanlar bizi değil asıl Yunan halkını tehdit etmektedir. Türkiye olarak biz bu filmi geçmişte seyrettik, çözdük; o defteri kapattık ve kendimize yeni bir yol çizdik. Şimdi Yunanistan’ın göz göre göre benzer bir felâkete sürüklenmesinden bir komşu sıfatıyla samimiyetle üzüntü duyuyoruz. Ne o askeri yığınaklar ne o siyasi ve ekonomik destekler, Yunanistan’ı bizim seviyemize çıkarmaya yetmez ama bu yanlış adımlar Yunanistan’ı her anlamda batağa sürüklemeye kâfi gelir. Netice itibarıyla her alanda yakından takip etmeyi sürdürdüğümüz Yunanistan’a karşı gerektiğinde ülkemizin hak ve menfaatlerini elimizdeki tüm imkânları kullanarak savunmaktan geri kalmayız. Bu da iyi biline. Ama bunu yaparken kendi siyasi ve ekonomik hedeflerimizden kendi kalkınma programlarımızdan zerre kadar taviz vermeyeceğimizi de açıkça belirtiyoruz.

ŞANGHAY ZİRVESİ: Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirzayev’in daveti üzerine katıldığımız Şanghay Zirvesi’nde verimli temaslar gerçekleştirdik. Şanghay İşbirliği Teşkilâtı ile ilişkilerimizi çok daha derinleştirmeyi istiyoruz. Bu niyetimizi zirve kapsamında yaptığımız temaslarda muhataplarımıza açıkça ifade ettik.

5 MİLYON TON TAHIL İHRACATI: (Tahıl koridoru) Şu an itibarıyla 5 milyon tonun üzerinde tahıl ihracatını gerçekleştirdik. Ülkemizi ısrarla bölgesel ve küresel karar alma mekanizmalarının dışında bırakmaya çalışanlara rağmen her sürecin itibarlı, güvenilir, diyalogları kolaylaştırıcı ve sorunlara çözüm geliştirici başat aktörü olduk.

Öğrenciye 1800 TL beslenme yardımı

SOSYAL KONUTTA İLK TEMEL 25 EKİM’DE: (Konut projesi) Talep toplama süreci önümüzdeki ay sonuna kadar devam edecek projenin 5 bin konutluk ilk diliminin temelini 25 Ekim’de atıyoruz. Başvuru sayısı şimdiden 5 milyona dayanan bu kampanya, Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük sosyal konut atılımı olacak.

ÜNİVERSİTELİLERE MÜJDE: Üniversite öğrencilerinin kredi ödemelerinin sadece ana para üzerinden yapılabilmesine ve geçmişteki ilave borçlarının silinmesine ilişkin düzenleme ekim ayında Meclis gündemine gelecek. Üniversite öğrencilerimize bir müjde vermek istiyoruz. Ek yerleştirmelerin devam ettiği ve fiyatlarını değiştirmediğimiz yükseköğrenim yurtlarımızda kalan öğrencilerimize vermiş olduğumuz beslenme yardımını günlük 25 liradan 60 liraya çıkartıyoruz. Böylece beslenme yardımını 2,5 katlık artışla aylık bin 800 liraya yükseltiyoruz.

ÇİFTÇİYE ELEKTRİKTE KOLAYLIK: Çiftçilerimizin en önemli gider kalemleri arasında yer alan elektrik faturalarıyla ilgili yeni bir düzenlemenin müjdesini veriyoruz. Bundan sonra elektrik faturaları aylık ödenmek yerine, hasat sonunda yani ürünler satılıp gelir elde edildiğinde ödenebilecek. Ziraat Bankamız bu imkândan yararlanmak isteyen çiftçilerimizin elektrik borçları için açacağı faizsiz kredinin tahsilini hasat dönemi sonunda yapacak; maliyetinin bedelini de Hazine’den alacak. Ayrıca çiftçilerimiz geçmiş dönem elektrik borçlarını 5 yıla varan vade ve faizsiz geri ödeme imkânıyla kapatabilecek. Elektrik dağıtım şirketleriyle önceki dönem borçlarının gecikme cezası uygulanmadan ve hatta ana paranın da bir kısmından feragatla tahsili hususunda mutabakata varıldı.

ÖKSÜZ-YETİME YARDIM: Sosyal yardım programları için 2022’de ayırdığımız bütçeyi 6 milyar liradan 11.5 milyar liraya çıkarmıştık. Bu çerçevede prefabrik ev yapımı yardımını 40 bin liradan 150 bin liraya, betonarme ev yapım yardımını 70 bin liradan 200 bin liraya, ev onarım yardımını 25 bin liradan 75 bin liraya, öksüz yetim yardımını 300 liradan 600 liraya, eşi vefat eden kadınlara yapılan yardımı 500 liradan bin liraya, çoklu doğum yapan muhtaç aile desteğini 215 liradan 400 liraya, şartlı sağlık yardımını 55 liradan 100 liraya yükselttik.

2 BİN 500 TL DOĞAL GAZ DESTEĞİ: Yeni başvuru döneminde ev sahiplerinin yanında kiracıları da doğal gaz desteği kapsamına aldık. Destek tutarını da hane başı 900 lira ile 2 bin 500 lira arasında olacak şekilde artırdık. Doğal gaz desteği alma hakkı olup da kronik hastası veya yaşam destek cihazı bulunan hanelere yapılan ödemeye yüzde 5 ilave edilecek. Bu dönemde 3 milyar liralık doğal gaz desteği vererek vatandaşlarımızı karda kışta sıcak bir yuvanın huzuruna kavuşturmakta kararlıyız.

40 MİLYAR LİRA DESTEK: Başarıyla süren 15 milyar lira bütçeye sahip Türkiye Aile Destek Programımızın kapsamını genişletiyoruz, bütçesini de 25 milyar lira ilave ile 40 milyar liraya yükseltiyoruz.

 

Tarih: 27-09-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum