içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Biden ve Putin Erdoğan’ı arayıp tebrik etti

28 Mayıs’ta yapılan ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden galip gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dünya liderlerinden tebrikler sürüyor.

Biden ve Putin Erdoğan’ı arayıp tebrik etti
Haberi Sesli Dinle

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere dün de çok sayıda liderden Erdoğan’a tebrik telefonu geldi.

Biden’dan açıklama

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayan ABD Başkanı Joe Biden, Erdoğan’ı seçim başarısından dolayı kutlayarak sonuçların Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

İki lider, bölgesel ve küresel meydan okumalar karşısında Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da ehemmiyet taşıdığını belirterek, yeni dönemde iki ülke arasındaki tüm konularda işbirliğini ilerletme hususunda mutabık kaldı.

Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Biden, “Erdoğan’ı tebrik ettim” ifadelerini kullanarak, görüşmede Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışının ve İsveç’in NATO üyeliğinin gündeme geldiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak tebrik etti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre Putin, Erdoğan’ın yeniden seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

İki lider yeni dönemde de Türkiye-Rusya ilişkilerinde ve bölgesel konularda iş birliğini daha da geliştirme konusunda mutabık kaldı.

Sisi de aradı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi de Erdoğan’ı arayarak tebrik eden isimlerden birisi oldu. Ekonomi başta olmak üzere Türkiye-Mısır ilişkilerini derinleştirecek adımlar ve bölgesel meselelerin de ele alındığı görüşmede, karşılıklı olarak büyükelçi atanması hususunda mutabık kalındı.

Zelenski, Macron, Herzog...

Erdoğan’a Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hollanda

Başbakanı Mark Rutte, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Kralı Selman, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’den de tebrik telefonu geldi. 

Görüşmelerde ikili ilişkiler ve bölgesel konular da ele alınırken, yeni dönemde de iş birliğinin artırılması temennisinde bulunuldu.

‘Uluslararası liderler davet edilecek’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin töreni takviminin Yüksek Seçim Kurulu’nun milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı kesin seçim sonuçlarını açıklamasını bağlı olduğunu söyledi. Kalın, A Haber canlı yayınında “Takvim, YSK’nın açıklayacağı tarih ve kesin seçim sonuçlarına bağlı olarak işleyecek. Sonuçlar açıklandıktan sonra yemin süreci başlıyor. Cumhurbaşkanımız Meclis’te yemin ettikten sonra muhtemelen aynı gün akşamı bir göreve başlama töreni olacak, 2018’de yaptığımız gibi. Buraya uluslararası liderler davet edilecek, Cumhur İttifakı’nın paydaşları orada olacak. Bütün bunlardan sonra Kabine’nin açıklanması var. Henüz onun da takvimi kesin gün ve saat olarak belli değil. YSK’nın açıklamayı ne zaman yapacağına bağlı olarak da hem Meclis hem Cumhurbaşkanlığının takvimi ona göre ilerleyecek” dedi.

Haberin Devamı

Kalın, “YSK açıklaması salı-çarşamba olursa bu takvim cuma günü gerçekleşeceğini öngörmek yanlış olur mu?” sorusuna “Yanlış olmaz, ama YSK’ya bağlı” yanıtını verdi.

Kalın, “Mehmet Şimşek, Kabine’de olacak mı?” sorusu üzerine “Mehmet Bey, bu süreçte bize dolaylı olarak arkadan hep destek verdi, bunda sonra da vermeye devam edecek. Bunun şekli ne olur, Kabine’ye girer giremez, onu bilemiyorum. Onun şekli şemali önümüzdeki günlerde daha da netleşir. Mehmet Bey katkı vermeye devam edecek” diye konuştu.

Tarih: 30-05-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum