içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Bakan Dönmez: 2 bin 300 megavatlık biyogaz biyokütle tesisine sahibiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin bugün 2 bin 300 megavatlık bir biyogaz biyokütle tesisine sahip olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de 2 bin 300 megavatlık bir biyogaz biyokütle tesisine sahibiz. Aşağı yukarı Eskişehir'in iki katı büyüklüğünde bir şehrin elektriğini atıktan elde edilen enerjiyle karşılıyoruz demektir. Bu ve benzeri teşviklerimiz, desteklerimiz hiç şüphesiz devam edecek" dedi.

Bakan Dönmez: 2 bin 300 megavatlık biyogaz biyokütle tesisine sahibiz
Haberi Sesli Dinle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce Eskişehir- Ankara karayolu üzerinde oluşturulan ‘Sıfır Atık Kazanım Ormanı’nda fidan dikim programına katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’nin, dünyada parmakla gösterilen örnek projelerden birisi olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, "Paris İklim Anlaşması'na taraf olduk ve geçtiğimiz yıl da Türkiye Büyük Millet Meclisinden onaylanarak geçirdik. Ardından da Sayın Cumhurbaşkanımız 2053 yılında net sıfır emisyon hedefi ortaya koydu. Yani karbon emisyonlarının sıfırlanması bizim hiç karbondioksit salmayacağımız anlamına gelmiyor. Anlamı şu, ne kadar karbon salıyorsan o kadar karbonu tutman gerekiyor. Türkiye'de ortalama 550- 560 milyon ton karbondioksit salınımı söz konusu. Peki ne kadarını tutuyoruz? 80- 90 milyon ton aralığında tutuyoruz. Demek ki daha 400 milyon veya 380 milyon tonluk açığımız var. Bu şu anlama geliyor. 2053'te karbondioksit salınımını bu seviyelerde tutarsak, tutmamız gereken seviye 560 milyon tona ulaşacak. Bu da teorik olarak mümkün değil. Bunu nasıl başaracağız? 560 milyon tonu yarı yarıya azaltacağız. Yutak alanları o seviyeye getireceğiz ki net sıfırı yakalayalım. Öncelikli olarak yenilenebilir enerjinin payını artırmamız gerekiyor. Aslında çok iyi seviyedeyiz. Baktığımızda Avrupa'da 5'inci, dünyada 12'nci sıradayız" dedi.

Haberin Devamı

'BELKİ 2050'Lİ YILLARDA AKARYAKITI GÜNDEMİMİZDEN ÇIKARTIR HALE GELECEĞİZ'

Türkiye'nin bugün 2 bin 300 megavatlık bir biyogaz biyokütle tesisine sahip olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, bu tesisler sayesinde Eskişehir’in iki katı büyüklüğünde bir şehrin elektriğinin atıklardan elde edildiğini söyledi. Dönmez, "Evsel veya hayvansal atıkları vahşi bir şekilde depolarsanız, karbondioksite göre çevreyi 24 kat daha fazla olumsuz etkilemiş olursunuz. O açıdan da biz yenilenebilir enerji kaynakları yasasına şöyle bir hüküm koyduk, eğer atıktan enerji üretirse ürettiğin enerjiyi ben gerekirse piyasa değerinin üzerinde alım garantisi vererek alacağım ki enerjisinden istifade etsin diye. Bakın o teşvikle bugün Türkiye'de 2 bin 300 megavatlık bir biyogaz biyokütle tesisine sahibiz. Aşağı yukarı Eskişehir'in iki katı büyüklüğünde bir şehrin elektriğini atıktan elde edilen enerjiyle karşılıyoruz demektir. Bu ve benzeri teşviklerimiz, desteklerimiz hiç şüphesiz devam edecek. Geçmişte tabii ne güneş santrallerimiz ne rüzgar santrallerimiz vardı. İnşallah bunların sayıları, kapasiteleri artacak. Belki 2050'li yıllarda akaryakıtı gündemimizden çıkartır hale geleceğiz. Elektrikli araçlarımız daha çok olacak veya hidrojen yakıtlı araçlarımız çoğalacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuşmasının ardından çınar fidanı dikerek gençlerle piknik yaptı. Bakan Dönmez’e programda Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, Orman Bölge Müdürü İsmail Çetin de eşlik etti.

ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, fidan dikme programının ardından Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Okulum Birinci’ projesi ödül törenine katıldı. Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki ödül töreninde konuşan Bakan Dönmez enerjide tam bağımsız bir ülke hedefinde olduklarını söyledi. Karadeniz’de bulunan ve karaya bağlanan doğalgazla ilgili bilgiler veren Bakan Dönmez, "Kendi gazımızı bulduk, bakın o gaz keşfinin hemen hemen tamamı bizim kendi mühendislerimizin katkısıyla oldu. Sadece keşfetmek yetmiyor. O gazı oradan yerin binlerce metre altından çıkartıp karaya kadar getirmeniz, onu işleme tesisinde işlemeniz, sonra sisteme vermeniz gerekiyor. Hedefimiz inşallah enerjide tam bağımsız ülke olmak. Gazı bulduğumuz için o sevinci sizde sizlerle paylaşmak için yaptık ama asıl gelecek nesillere büyük bir varlık bırakıyoruz. Orada 35 yıl sadece konutlarımıza yetecek kadar gazımız var. Bugün nüfusumuzun neredeyse yüzde 80’i doğalgaza erişir hale gelmiş ülke genelinde. Ama bir zayıf yanımız vardı, maalesef ithal ediyorduk. Şimdi artık kendi gazimizi üretmeye başlayacağız. Petrolde de benzer bir durumla karşı karşıyaydık. Yeni keşiflerle birlikte inşallah petrol üretimimiz de önümüzdeki birkaç yıl içerisinde en az 2 kat artmış olacak” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Dönmez konuşmasının ardından ‘Okulum Birinci’ projesinde ekolojik ve sürdürülebilir bahçe tasarım alanları, eğitim koridorlar ve Yunus Emre temalı koridorlar kategorilerinde başarılı olan okulların ödüllerini verdi.

Haberin Devamı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBakan Dönmez işçilerle bir araya geldi! 'Yolumuza kaldığımız yerden devam edeceğiz'Haberi Görüntüle

ŞOFÖRLERLE BİR ARAYA GELDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, taksici, minibüs, otobüs ve servis şoförleriyle, Eskişehir Şoförler Odası salonunda bir araya geldi. 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı 2'nci tur seçimlerinin çok kritik olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, "Bu seçim sadece Türkiye’de yaşayan bizler için değil. Bakın yabancı medya diyor ki, ‘Bu dünyanın en kritik seçimlerinden birisi’. Doğru mu ‘evet’. Kendileri açısından önemli. Niye en kritik seçimlerinden birisi? Çünkü emperyalist güçlerin buradaki emelleri, arzuları bitmez. Eski Türkiye’de olduğu gibi sözü dinlenen bir yönetim gelsin istiyorlar. Ama Cumhurbaşkanımız diklenmeden, dik durmayı bildiği için milli menfaatlere karşı olan hiçbir teklifi kabul etmediği için onun değiştirilmesini istiyorlar. Şöyle düşman oklarına bakın kime yöneliyor. Emperyalistler, FETÖ’cüsü, PKK’sı, DHKP-C’si, Ermenileri benzer birçok Türkiye’ye bugüne kadar düşmanlıkta hiç geri adım atmamış olan ülkelerin veya örgütlerin yetkililerinin okları nereyi gösteriyorsa, biz orada duracağız. Bugün bizim için milli görev. Özellikle 28 Mayıs’ta ilk turda geçemedik, ikinci turda yüzde 50’yi geçmek suretiyle onlara güzel bir cevap vereceğiz. ‘Türkiye’yi ancak Türkler yönetir’ diyeceğiz. Bu millette inşallah, vatanına, bayrağına, devletine sahip çıktığı gibi Cumhurbaşkanına da sahip çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

‘PLAKA TAHSİS YASASI HAZIR’

Taksi, minibüs, otobüs ve servis şoförlerinin sorunlarını yakından takip ettiğini anlatan Bakan Dönmez, daha önce süresiz olarak verilen plaka tahsisleriyle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile bir görüşme yaptığını söyledi. Plaka tahsislerine ilişkin yeni bir yasa taslağının seçimin ardından hemen meclise getirileceğini açıklayan Bakan Dönmez, "Şimdi oda başkanlarımız geldi, sadece Eskişehir’de olan bir sorun değil tabi ki, plaka tahsis ve tahdit konusu. Geçmişte bu plakalar size verilirken süresiz olarak verilmiş. İhale şartnamesi böyle hazırlanmış, sözleşme böyle yapılmış. Lakin müfettiş gelmiş ve ‘bunlara süre getirilmesi lazım’ demiş. Aslında Bakanlık da ‘böyle bir uygulamaya gitmenize gerek yok’ demesine rağmen işlerine de böyle geldiği için kenti yönetenler, şimdi bu sizin süresiz olarak almış olduğunuz plakalara tahdit getirmeye çalışıyor. Ben Ulaştırma Bakanımız ile birkaç saat önce görüştüm. Kentimiz de böyle bir sorun olduğunu söyledim. Konuyu bildiğini ve sadece Eskişehir’de değil, diğer kentlerde de benzer sorunlar olduğunu söyledi; ‘Hiç merak etmesinler, yasa taslağımız hazır. Meclis açılır açılmaz, o yasayı geçireceğiz. Şoför esnafımızı da bu dertten kurtaracağız.’ diye konuştu.

Toplantıya Bakan Dönmez’in yanı sıra oda başkanları ve Cumhur İttifakı partilerinin il başkanları katıldı.

Tarih: 25-05-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum
Masaüstü Görünüm