içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra Mısır'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Mısır'a resmi ziyaret için gitti. Kahire'de uçaktan inen Erdoğan'ı havalimanında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşıladı. İki lider ülkeleri arasındaki ilişkiler, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve bölgesel meseleleri ele alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra Mısır'da
Haberi Sesli Dinle

Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki temaslarının ardından Mısır'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan, Mısır'ın başkenti Kahire'de mevkidaşı Abdulfettah es-Sisi ve ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen tarafından karşılandı.

 

 

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ VE BÖLGE SORUNLARI GÖRÜŞÜLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12 yıl sonraki ilk ziyaretinde iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve halen devam eden İsrail-Hamas geriliminin ele alınması bekleniyor. Erdoğan'a ziyarette eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da eşlik etti.

 

İKİLİ VE HEYETLER ARASI GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından İttihadiye Sarayı'nda resmi törenle karşılanmasının ardından ikili ve heyetler arası görüşmeler yapılacak. Görüşmelerin sonunda ortak basın toplantısı düzenlenecek. Erdoğan, Sisi tarafından heyeti onuruna verilen resmi yemeğe katılacak.

 

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'a son ziyaretini 2012'de düzenlemiş, iki ülke ilişkileri, Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013 yılında darbeyle devrilmesinin ardından bozulmuştu. Ankara ve Kahire'den heyetler, istikşafi görüşmeler için 2012'in başından bu yana birçok kez bir araya gelmişti.

2022 haziran ayında dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İslam Kalkınma Bankası'nın Kahire'deki yıllık zirvesine katılarak 9 yıl sonra Mısır'ı ziyaret eden ilk bakan olmuştu. Daha sonra Erdoğan ile Sisi Kasım 2022'de Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda ilk kez bir araya gelerek el sıkışmıştı. İki lider daha sonra kasım ayında Suudi Arabistan ve eylül ayında Hindistan'da düzenlenen G20 Zirvesi de dahil olmak üzere farklı ülkelerde bir araya gelmişti. İki ülkenin dışişleri bakanları da 2023'te birçok kez bir araya gelirken Temmuz 2023'te karşılıklı büyükelçiler atanmıştı.

Tarih: 15-02-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum